Followers


Saturday, July 24, 2010

Tutorial: Recording with Audacity!

Salam..

Kali ni jim nk ajar anda cara utk wat rakaman menggunakan Audacity 3.05.

Step 1:
Download dulu software Audacity dr internet. Ni link die (KLIK) . Pas download, ape lagi? INSTALL ler..hihihi..

Then, download plak Wavepad Sound Editor 3.05. ni link die (KLIK)

Kemudian beli mic utk kegunaan laptop or computer. Jgn beli mic karaoke utk home theater plak.

Then, make sure minusone anda dlm format MP3.. Sbb audacity TIDAK BOLEH baca dlm format WMV or dr CD Karaoke. Cara utk tukar format tu,pepandai lah yer.. Bleh refer to tutorial sblum ni utk download minus one dr Youtube. (Here)

Step 2:
Open ur Audacity software.
Look like this..

Then, p bhgian FILE, then OPEN and select ur minus one..

Look like this..

Step 3:
Pasang ur mic and adjust volume mic kt bhgian sudut atas belah kanan. Adjust ikut keselesaan supaya time rakam nnt, xde bunyi pecah2..

Kemudian, kowg leh r start play n practice dulu sblum nk start rakam. Just tekan je symbol play tu. Then, lepas dh ready nk wat rakaman, kite p ke next stage utk wat recording plak..

Step 4:
Bile dh ready, just tekan butang merah tu & start r recording. Nyanyi dgn baik & cuba kawal jarak mic dr mulut utk elakkan bunyi pecah2 pas siap rakam nnt.

Bile kowg tekan je butang merah (RECORD) tu, automatic akan kluar dua line garis2 tu mcm ni..


Line tu adelah bunyi yg terakam dr mic. So, klu kuat sgt kowg menyanyi, line tu akan jd tggi & padat. So, bile kowg play utk dgr blk nnt, bunyi yg terhasil akan jd pecah mcm speaker tu dh xleh nk tampung kekuatan volume tu. Klu garis2 tu terlalu rendah plak, sound yg terakam adelah terlalu perlahan. Jd, cabaran paling utama time wat recording ni adelah nk kawal jarak mic & volume suara agar tidak terlalu kuat atau terlalu perlahan. Kesabaran & kesungguhan akan menghasilkn rakaman yg bermutu..

Step 5:
Pas abis rakam suara, just tekan butang STOP. Bru r rakaman dr mic tu akan berhenti. Kemudian, just tekan button PLAY utk mendengar semula rakaman anda.

Jika masih tidak berpuas hati, just tekan button “X” dlm pic ni dan ia akan memadam rakaman suara anda. Pastu, start r wat recording blk..


Jika anda prasan, rakaman suara yg terhasil tu agak kosong tanpa bunyi echo. Jd, pas siap wat rakaman,kite akan teruskan dgn proses editing (meletakkan ECHO atau GEMA) pd rakaman suara kita tu. Tp tutorial editing, jim akan wat pd next entry..

For ur information, rakaman suara tu terasing dr muzik, jd pas siap editing nnt, bru jim ajar cara utk combine rakaman suara & muzik. So, tutorial ni blum abis lg sbb sblum nk save rakaman ni, kite kene edit dulu.

Wat rakaman ni agak menguji kesabaran. Dan itu adelah perkara pling mencabar utk jim bile wat rakaman suara ni. Yelah, kite wat pun secara sendiri & bukan mengharap pd equipment lengkap & tenaga professional. So, klu ade kesungguhan, I’m sure anda sumer leh lakukan jgk. Just make sure, “Practice Makes Perfect!”.. So, teruskan berlatih..

[Sumber: dukelucedellamore.blogspot.com]

4 comments:

FaizalSulaiman said...

jim, jim tau tak nak buat minus one guna audacity? ada tau caranya tapi FS tatau ar.huhu

kongsi ye kalau jim tau:)

Mohd 'Azim Kamaruzzaman said...

FS:
nk remove voice tu boleh..
tp not 100% removed lah..akan still ade bunyi voice tu sikit2..
nnt jim post tutorial..

putera raja said...

as salam..jim leh i taw u guna mikrofon ape utk recording ni??dan agak2 berapa kosnye??

Mohd 'Azim Kamaruzzaman said...

i guna mic beli kt lowyat harga rm30..

mic biasa2 je..